Posjet Institutu za poljoprivredu i turizam te pogonima Agrolagune d. d. u Poreču


Učenici 4. b razreda smjera tehničar nutricionist, sa svojim su nastavnicama Vedranom Božić i Marinom J. Grubešić, 20. ožujka 2025. godine, bili na izvanučioničkoj nastavi u Poreču. Tom su prilikom posjetili Institut za poljoprivredu i turizam, koji ove godine obilježava 150. godišnjicu svojega rada. Maturanti, tehničari nutricionisti, imali su priliku upoznati se s radom Instituta i posjetiti različite laboratorije. Institut se učenicima predstavio brojnim temama:
- Invazivne vrste u Istri
- Posjet Prehrambeno-biotehnološkom laboratoriju i razgovor o kemijskom i senzorskom ocjenjivanju maslinovog ulja za potrebe izrade deklaracije proizvoda
- Posjet Vinskom laboratoriju i predstavljanje rezultata projekta „Utjecaj konzumiranja crnog vina na krvnu sliku“
- Posjet Genetičkom laboratoriju radi izrade genetske slike invazivnih vrsta te korištenje bioaktivnih tvari u kozmetici, prehrani i farmaciji
- Posjet Laboratoriju za tlo, biljke i vodu te razgovor o kvaliteti vinove loze ovisno o nutrijentima koji su potrebni za rast i razvoj
- Posjet Vinskom podrumu i upoznavanje tradicionalnog načina prerade autohtonih sorti grožđa te pojašnjenje senzorske analize vina.
Nakon posjeta Institutu učenici i nastavnice posjetili su Agrolagunu i obišli pogon za preradu maslina. Tamo im je tehnologinja pojasnila radne operacije proizvodnje, uključujući rad uređaja te ambalažiranje i pakiranje gotovog proizvoda. Pogon je opremljen najsuvremenijim tehnologijama, a od 2012. godine u novom pogonu proizvode najkvalitetnija maslinova ulja pod nazivom Ol Istria. U Agrolaguni prerađuju isključivo masline iz vlastitih maslinika te proizvode autohtona istarska ulja, bilo kao monosortna bilo kao mješavine.